Používaním stránok prevádzkovaných Občianskym združením Šanca pre nechcených súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.

Stanovisko k tragédii v HZ Kramáre

post

Vyjadrujeme nesmiernu ľútosť nad tragédiou zomretého novorodenca v Hniezde záchrany v Nemocnici na bratislavských Kramároch. Od roku 2004 kedy bolo zriadené na Slovensku prvé Hniezdo záchrany sa nič podobné nestalo.

            Občianske združenie Šanca pre nechcených ako iniciátor verejných inkubátorov na záchranu novorodencov zriadi Hniezdo záchrany a daruje ho danej nemocnici, ktorá sa - ako obdarovaný - zaväzuje starať sa o technickú funkčnosť hniezda, o jeho hygienu, o zdravie novorodenca. Na strane nemocnice je teda starostlivosť nielen o dieťa, ale aj o samotné hniezdo. Zabezpečenie funkčnosti systému spočíva v pravidelnom overovaní funkčnosti: teda v overovaní toho, či sa po každom otvorení hniezda rozozvučí alarm na novorodeneckom oddelení, čo je pre personál nemocnice signál počkať 5 minút a potom ísť skontrolovať hniezdo. Pred vyše dvomi rokmi sme vďaka sponzorom technicky vylepšovali hniezda záchrany tým, že sme ich napojili na kamerový systém, takže každá nemocnica môže sledovať vnútro hniezda (položené dieťa) aj cez kameru, ktorú môže nechať viditeľnú na ploche počítača pri 24 hodinovej službe na novorodeneckom oddelení a má možnosť neustále periférne sledovať hniezdo záchrany zvnútra.

            V každom prípade nevieme, čo sa vlastne udialo a nemáme inú možnosť než si počkať na oficiálne výsledky vyšetrovania.

 

o. z. Šanca pre nechcených

iniciátor Hniezd záchrany v SR

Podporte nás